اصطلاحات رایج تاسیسات ساختمان که مشاور املاک باید از آنها آگاه باشد
شغل مشاور املاک در ظاهر جزو مشاغل خدماتی محسوب میشود؛ اما در این حرفه ریزهکاریهایی وجود دارد که فرد ناگزیر مانند یک آچار فرانسه، باید فوت و فن کار را بلد باشد. یک مشاور خوب علاوه بر داشتن ویژگیهایی چون برخورد خوب، شنوندهٔ فعال بودن، خوب صحبت کردن، و غیره، باید از تاسیسات ساختمان هم مطلع باشد.
یک مشاور املاک مورد اعتماد، باید اطلاعاتی دربارهٔ لولهکشی، تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان، تاسیسات فاضلاب و بخشهای مرتبط دیگر در چنته داشته باشد. دادن اطلاعات مناسب در زمینهٔ تاسیسات ساختمان به خریدار یا مستاجر ناخودآگاه فرد را به سمت معامله سوق میدهد. در ادامه این مطلب سعی میکنیم مطالبی در زمینه اصطلاحات رایج تاسیسات ساختمان در اختیار شما قرار دهیم.
لولهکشی آب و فاضلاب
اهمیت لولهکشی ساختمان بر سازندگان و مردم عامه پوشیده نیست. کمتر کسی از نقش لولهکشی ساختمان و انواع آن بیخبر است. وجود لوله در ساختمان شریان حیاتی یک سازه است.
برای انتقال آب در ساختمان دو سیستم در تاسیسات بهداشتی وجود دارد که بصورت موازی و هماهنگ عمل میکنند. یکی شبکه از تاسیسات بهداشتی آب آشامیدنی را تامین میکند و شبکه دیگر تاسیسات بهداشتی مواد ضایعات در لولهها یا همان فاضلاب را خارج میکند. لولههای ساختمان را میتوان به انواع مختلف از نظر جنس کاربرد و نحوه اتصالات دسته بندی کرد.
در آبرسانی و جمعآوری فاضلاب عمدتا از لولههای آهنی، پلاستیکی، چدنی و پنج لایه استفاده میشود. لوله پلیاتیلن، لولههای آزبست سیمان و لولههای بتونی نیز در جمعآوری فاضلاب کاربرد دارند. همچنین در آبرسانی منازل و اماکن و سیستمهای آبرسانی کوچک (لوله کشی یا Plumbing) از لولههای گالوانیزه استفاده میشود.
انواع انواع لوله های مورد استفاده در شبکه های آب و فاضلاب عبارتند از:
- لوله های گالوانیزه (فولادی و آهنی)
- لولههای چدنی
- لولههای پلاستیکی شامل:
- لولههای پلاستیکی پی وی سی
- لولههای پلاستیکی PE
- لولههای پلاستیک ABS
- لولههای پلاستیک PP
- لولههای پلاستیکی CPVC
- لوله های سوپر پایپ
- لولههای پنج لایه
- لولهکشی گاز
سیستم گازرسانی در تاسیسات ساختمانی، زیر مجموعه تاسیسات مکانیکی است و قوانین و مقررات آن را شرکت گاز و سازمان نظام مهندسی تعیین میکند. مسیر لولهکشی و انشعابات گاز باید بر اساس قوانین و مقررات این دو سازمان باشد. اجزای تاسیسات گازرسانی شامل موارد زیر میشود:
- علمک
- رگولاتور
- کنتور گاز
- بست
- شلنگ
- شیر مصرف گاز
- برچسب انرژی
- شیر ترموستات
دربارهٔ تاسیسات گازرسانی، جنس لولههای استفاده شده باید از فولاد سیاه بوده و تمامی مشخصات لولهها از نظر ساخت، ابعاد، وزن و آزمایشها باید با استانداردهای ملی مطابقت داشته باشد. اجرای لولهکشی گاز در دو نوع توکار و روکار انجام میشود. حتیالمقدور باید از نوع روکار استفاده شود تا نیازی به عایقپوش کردن با نوار پلاستیکی مخصوص، باشد. شیرهای استفاده شده در سیستم گازرسانی نیز باید از جنس برنج باشد. کنتور باید در داخل محدوده ملک و در صورت امکان بعد از رگلاتور نصب شده باشد.
تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان
از آنجایی که وظیفه سیستم حرارتی ساختمان، ایجاد دمای مطلوب برای محیط زندگی است، در طراحی سیستم حرارتی تمامی موارد تاثیرگذار مانند اقلیم منطقه، معماری و نوع ساختمان، تعداد واحدها و … باید لحاظ شود. اینکه شما در چه منطقهٔ جغرافیایی قرار دارید و ساختمان چند طبقه است، باید مدنظر قرار گیرد. سپس نوع سیستم گرمایشی و سرمایشی استفاده شده در ساختمان در پرزنت شما به مشتری تاثیر بسزایی دارد.
اجزای سیستمهای کنترل هوا شامل این موارد میشوند:
- منبع هوای گرم و سرد
- ابزار توزیع هوای گرم و سرد
- کنترل جهت تنظیم ترموستات در سیستمهای گرمایشی و سرمایشی
انواع مختلف سیستمهای تهویه عبارتند از:
تهویه طبیعی: در تهویه طبیعی نیروهای حرارتی شناور به علت اختلاف چگالی هوای داخل وبیرون، هوای بیرون را از طریق پنجرهها، درها، نورگیرها و هواکشها به داخل ساختمان هدایت میکنند. مسیر بالعکس نیز انجام میشود. یعنی سیستمهای تهویه، هوای داخل را به خارج ساختمان هدایت میکنند.
تهویه مکانیکی: تهویه مکانیکی از طریق تاسیسات فنها ایجاد میشود. فنها میتوانند به طور مستقیم در پنجرهها یا دیوارها یا کانالهای ورود و خروج هوا از اتاق نصب شوند.
تهویه ترکیبی (مرکب): در تهویه ترکیبی (مرکب) از تهویه طبیعی همراه با تهویه مکانیکی (فن) جهت تامین میزان هوای مورد نیاز استفاده میشود. دانستن مزایا و معایب هر کدام و همچنین کارکرد و قیمت آنها برای شما، مزیت رقابتی و تفاوت را با یک مشاور املاک مبتدی ایجاد میکند.
سیستمهای آتشنشانی ساختمان
خدمات و تاسیسات آتشنشانی ساختمان، شامل اقداماتی است که برای مقابله با حریق انجام میگیرد. خاموش کردن آتش، کنترل حریق یا هدایت آتشسوزیهای ناخواسته از جمله اقدامات مقابله با حریق هستند. این امور از طریق طراحی و اجرای تاسیسات آتشنشانی لازم در ساختمانها متناسب با شرایط هر ساختمان، امکانپذیر میشوند.
اجرای تاسیسات آتشنشانی در ساختمان، عملکرد ساکنان و آتشنشانها را هنگام وقوع حادثه کمی آسانتر کرده و منجر به تسریع عملیات کنترل حریق میشود. آسانترین روشها برای اطفای حریق، کپسولهای آتشنشانی هستند. کپسولها انواع مختلفی دارند که عبارتند از:
- کپسول آتش نشانی حاوی آب و گاز تحت فشار
- کپسول آتش نشانی حاوی فوم (کف)
- کپسول آتش نشانی حاوی گاز CO2 (کربن دی اکسید)
- کپسول آتش نشانی حاوی پودر و گاز
- کپسول آتش نشانی حاوی مواد شیمیایی خیس شده (Wet Chemical)
- تاسیسات الکتریکی ساختمانی
- تاسیسات الکتریکی در ساختمان شامل سیستم روشنایی، آنتن مرکزی، زیرساخت انتقال برق و موارد مشابه است که برق لازم برای روشنایی، گرما و سایر تجهیزات و لوازم برقی خانه را تامین میکند. رعایت نکات ایمنی در تاسیسات الکتریکی، موضوع مهمی است.
تاسیسات الکتریکی، مدار انشعابی دارد تا برق فضاهای داخلی ساختمان را تامین کند. سیمپیچی در مدار تاسیسات الکتریکی بر اساس مقدار جریانی است که حمل میکند. تابلو توزیع برق در تاسیسات الکتریکی در صورت بالا رفتن جریان در سیمپیچی، فیوز یا برقشکن مدار را قطع میکند.
طراحی سیستمهای برق در تاسیسات الکتریکی باید توسط مهندس برق، انجام شود. ولی دانستن اطلاعاتی مانند محل تجهیزات روشنایی، خروج، محل توزیع برق و کلیدها برای مشاوران جهت راهنمایی هرچه بیشتر مشتریان ضروری است تا اطمینان خریداران در جهت انجام معامله جلب شود.
سیستمهای اصلی برقرسانی در تاسیسات الکتریکی ساختمانی شامل موارد زیر میشوند.
- منبع تغذیه و توزیع
- سیستمهای اطلاعاتی و مخابراتی
- سیستمهای کنترل
- سیستمهای امنیتی و دسترسی
- سیستمهای تشخیص و زنگ خطر
- روشنایی داخلی و خارجی
طراحی تاسیسات دیگر الکتریکی در ساختمان که در مراحل ساخت و آمادهسازی تهیه میشوند، بسیار متنوع هستند. برخی از آنها را در فهرست زیر میبینید.
- نوع چراغها و روشنایی مناسب برای فضاهای مختلف
- نحوه کنترل روشنایی به روشهای سنتی و یا هوشمند
- برآورد میزان برق عادی و اضطراری مورد نیاز پروژه و چگونگی تامین و توزیع آن
- بررسی و اجرای سیستمهای صوتی، تلفن، شبکه، آنتن مرکزی و غیره
- نصب و اجرای سیستمهای امنیتی دوربین مدار بسته، دزدگیر، اعلام حریق و غیره
- اجرای سیستمهای ایمنی الکتریکی همانند برق گیر و اتصال به زمین
سخن پایانی
با تحولات روی داده در بیشتر صنایع از جمله صنعت ساختمان و املاک و مستغلات، جایی برای مشاوران سنتگرا که تنها به خرید و فروش میاندیشند، وجود ندارد. داشتن اطلاعات کافی از تاسیسات ساختمان موجب تمایز شما از کسانی میشود که توجهی به این موضوعات ندارند. شما بعنوان مشاور املاک حرفه ای باید نکتهسنج بوده و به جزئیات بیندیشید. اطلاع از تاسیسات ساختمان، بخش مهمی از دانش شما درباره اصطلاحات رایج شغل مشاور املاک است و برای کار و حرفهتان یک مزیت مهم بشمار میآید.