صفر تا صد معماری داخلی ساختمان را بدانید
بسیاری از مردم معماری داخلی ساختمان، را با طراحی داخلی اشتباه میگیرند. این در حالیست که این دو باهم تفاوت دارند. به زبان ساده، معماری داخلی بر زیبایی و استحکام ساختمان تمرکز میکند. بعبارتی معماران داخلی باید عملکرد، ایمنی و شکل ظاهری ساختمان را در نظر بگیرند. معماران داخلی باید یکسری از فرایندها را به ترتیب انجام دهند تا ساختمان از زیبایی و استحکام بالایی برخوردار شود. این اقدامات به مهارت و دقت کامل در طول مراحل طراحی نیاز دارد.
معماری داخلی ساختمان چیست؟
تشبیهی عالی برای توصیف نقش یک معمار داخلی وجود دارد. معماران داخلی هنر و علم را با هم مخلوط میکنند. معماری داخلی عموماً به عنوان هنر فضایی طراحی محیط شناخته میشود. معمار داخلی، به معنای ارائهٔ خدمات حرفهای در ارتباط با طراحی و ساخت فضای داخلی ساختمان است.
هدف اصلی معمار داخلی ساختمان به طراحی داخلی و متریال مورد استفاده در سازه مربوط میشود. معمار داخلی علاوه بر طراحی فضای داخلی و مواد مورد نیاز برای هر سبک از ساختمان، باید به سیستمهای گرمایشی، سرمایشی، برقی و لولهکشی آن ساختمان نیز توجه کند.
فرایند اصلی معماری داخلی ساختمان
برای معماری داخلی ساختمان تخصصهای زیادی درگیر میشوند. چرا که معماری داخلی سرشار از ریزهکاریها و ظرافتهای بسیاری است. در صورتی که معماری داخلی درست و بهینه باشد، بر زیباییهای بصری ساختمان تاثیر میگذارد. استحکام و ظرافت داخلی ساختمان به معماری داخلی آن بستگی دارد. در این مقاله به صورت موردی به سیر فرایند معماری داخلی ساختمان میپردازیم.
انتخاب مصالح مناسب
اینکه در معماری داخلی ساختمان چه موادی استفاده شود، بر زیبایی و استحکام ساختمان تاثیرگذار است. البته شرایط آبوهوایی تاثیر زیادی در نوع مصالح مورد استفاده در معماری داخلی دارد. در واقع اینکه در فضای داخلی از آجر، سنگ، سیمان یا گچ استفاده شود تا حدود زیادی به موقعیت جغرافیایی ساختمان بستگی دارد.
هرکدام از مصالح معماری داخلی، مزایا و معایبی دارند. غالب ساختمانهای مسکونی از آجر استفاده میکنند. آجرها مقاومت بالایی دارند و در برابر آتشسوزی نیز مقاوم هستند. استفاده از چوب نیز در معماری داخلی ساختمانها بسیار رایج است. البته باید در نظر داشت که چوب برای مناطق بارانی مناسب نیست. پس انتخاب مصالح دقیق و متناسب با شرایط ساختمان بر عهدهٔ معماران داخلی است.
معماری داخلی فضا
حتما پیش آمده که وارد خانهای با متراژ بالا بشوید، اما فضای داخلی آن کوچک به نظر بیاید. معماران داخلی میتوانند با به کارگیری المانهای درست، به فضای داخلی خانه عمق ببخشند. بعبارتی استفاده از مصالح مناسب، رنگبندی صحیح دیوارها، انتخاب کفپوش مناسب و نورپردازی دقیق معماران داخلی به ساختمان عمق میدهد. بهعنوان مثال نقاشی دیوارهای خانه باید به گونهای باشد که ابعاد خانه کوچک به نظر نرسد. همچنین قفسهبندی داخلی ساختمان باید به گونهای باشد که سبب از بین رفتن فضاهای اصلی خانه نشود.
طراحی نورپردازی هم در معماری داخلی تأثیر زیادی دارد. نورپردازی ساختمان باید بصورت اصولی انجام شود. نورپردازی نباید به گونهای باشد که ساختمان خفه و تنگ بنظر برسد. جالب است بدانید که طرح و جنس در و پنجرهها نیز در عمقدهی داخلی ساختمان، تاثیرگذار است. پس باید معماران داخلی از رنگ و متریالی استفاده کنند که تاثیر منفی بر فضای داخلی ساختمان نگذارد.
معماری داخلی و رعایت ایمنی ساختمان
بسیاری از ساختمانها به دلیل اینکه مقاومسازی نشدهاند، در برابر بلایای طبیعی و غیرطبیعی مقاومتی ندارند. از این رو معماران داخلی باید برای ایمنسازی ساختمانها از سازههای مقاوم و ضد حریق استفاده کنند. در وهلهٔ اول باید برای ساختمانها خروجیهای اضطراری طراحی شود. چرا که در مواقع خطر، مسیرهای معمول مانند راهرو و آسانسور ریسک بالایی خواهند داشت. همچنین باید در معماری ساختمان، سازههای سبک که در مواقع خطر آسیب کمتری در پی دارند، استفاده شود. این سازههای سبک برای زمانهایی که زلزله اتفاق میافتد، بسیار کارآمد است.
معماران داخلی در برخی اوقات باید سیستمهای هشدار خطر نیز برای ساختمان طراحی کنند. این سیستمها در برابر دود حساس هستند و نسبت به آن واکنش نشان میدهند. همچنین باید از مصالحی استفاده شود که در برابر سرقت و دزدی نیز مقاوم باشند. یکی از راههای کاهش حوادث و جلوگیری از اتفاقات ناگوار، پیشبینی و مقاومسازی است. یعنی در معماری داخلی ساختمان باید کف و دیوارها عایقبندی شوند.
عایقبندی داخلی ساختمان سبب میشود که مصرف و اتلاف انرژی کمتر باشد. از این رو سیستم گرمایشی و سرمایشی ساختمان باید به گونهای طراحی شود که دما را در خانه متعادل کند. اگر از عایق حرارتی در ساختمانها استفاده شود، استفاده از وسایل گرمایشی به حداقل میرسد. در نتیجه کمتر شاهد گازگرفتگی در فصل سرما خواهیم بود.
طراحی داخلی همسو با معماری داخلی ساختمان
بسیاری از مردم معماری داخلی و طراحی داخلی را یکی میدانند. این درحالیست که معماران داخلی باید فضایی مناسب برای طراحان داخلی فراهم کنند. اینکه چیدمان داخلی خانه چگونه باشد تا حد زیادی به نوع معماری داخلی ساختمان دارد. اینکه گچبری ساختمان، رنگدیوارها و کفپوشها، نورپردازی، عمق و ابعاد داخلی ساختمان چگونه ساخته شود، تاثیر مستقیمی بر طراحی داخلی ساختمان دارد. آنچه مشخص است اینکه طراحی داخلی ساختمان در جهت زیباسازی و افزایش تناسب داخلی ساختمان حرکت میکند.
نحوهٔ محاسبهٔ هزینهها در معماری داخلی
عوامل گوناگونی در محاسبهٔ هزینهها در معماری داخلی تاثیرگذار است. بدین صورت، موقعیت و مکان اجرایی معماری در میزان هزینهها تاثیر میگذارد. چرا که هر شرایط جغرافیایی نیازمند یک نوع متریال خاص است. در نتیجه هزینهها در شرایط آبوهوایی مختلف متفاوت خواهد بود. اینکه در چه شهری و در چه شرایط اقتصادی اقدام به معماری داخلی ساختمان صورت میگیرد نیز در محاسبهٔ قیمتها تاثیر میگذارد. ضمن اینکه در برخی از شهرها قیمت مصالح بالا یا پایین است.
شرایط اقتصادی و نبود مصالح نیز در افزایش و کاهش قیمتها در معماری داخلی اثر میگذارد. در عین حال، مشاوران و مهندسان دخیل در معماری، متناسب با قراردادی که دارند، حقوق دریافت میکنند. ممکن است برخی از معماران داخلی ساعتی، هفتگی یا ماهیانه حقوق دریافت کنند. غالبا پرداخت ساعتی برای معماران بسیار هزینهبر خواهد بود. یکی از عوامل دیگری که در معماری داخلی تاثیر میگذارد، کیفیت متریالها است. چرا که مواد و مصالح متنوع با قیمتهای مختلف در بازار وجود دارد. در نظر گرفتن تمامی این عوامل، میتواند نوسانات بسیاری را در محاسبهٔ هزینهها در بر داشته باشد.
سخن آخر
معماری داخلی ساختمان یکی از جنبههای مهم در احداث ساختمانها است. بسیاری از مردم بدون در نظر گرفتن اهمیت معماری داخلی به صورت شخصی به معماری داخلی میپردازند. در حالی که استفاده از مصالح و شناخت کیفیت آن نیازمند نظر متخصص است. هرکدام از بخشهای معماری، باید برعهدهٔ یک متخصص باشد. تنظیم سیستم گرمایشی و سرمایشی، لولهکشی، اتصالات الکتریکی، مقاومت و ایمنی سازهها و استفاده از مصالح با کیفیت داخلی از جمله اقدامات مهم در معماری داخلی ساختمان است. هرکدام از موارد گفته شده باید توسط متخصصان آن حوزه، طراحی و اجرایی شود.